kontrast

zmień rozmiar:

Aktualności

Dzień kuchni świata

Autor: Bogumiła Rutkowska
Placowka: Miejskie Przedszkole Nr 6 w Płocku
13.11.2017
KUCHNIE ŚWIATA W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU NR 6 W PŁOCKU

W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 kontynuujemy zapoznawanie dzieci ze smakiem potraw pochodzących z różnych regionów świata.
We wrześniu gościliśmy kulinarnie we Włoszech. Podczas „dnia kuchni włoskiej” na śniadanie zaserwowaliśmy dzieciom mozzarellę, a w czasie obiadu królowało - spaghetti, a smakowało dzieciom wyśmienicie o czym świadczyły puste talerze. Nie mogło też zabraknąć najpopularniejszej włoskiej potrawy, czyli pizzy - z mąki orkiszowej, farszu przygotowanego z warzyw i szynki z dodatkiem ketchupu z dyni i papryki własnej roboty. Ale pycha!


„Dzień kuchni świata” w październiku przeniósł nas przez Ocean prosto do Ameryki. Dzieci miały okazję w tym dniu posmakować american - pancakes - czyli placuszków (w wydaniu naszej przedszkolnej kuchni - oczywiście zdrowych - na bazie mąki orkiszowej polanej prawdziwym miodem), zupy kukurydzianej oraz nuggetsów z kurczaka, które okazały się przebojem kulinarnym dnia! A największe zaskoczenie to podana na podwieczorek kanapka po amerykańsku – czyli bardzo duuuuuża kanapka warzywna z masłem orzechowym, jak w Ameryce. Z tą różnicą, że u nas podana z wysokiej jakości, zdrowych produktów. Yummy!


W listopadzie Nasze Przedszkole w przeddzień Święta Niepodległości promowało KUCHNIĘ POLSKĄ. Na śniadanie podaliśmy naszym dzieciom kanapeczki z polską szynką gotowaną na szaro (własnej roboty) z sałatą, papryką i kiełkami brokuł. A obiad to znany w kuchni polskiej kapuśniak, kotlet z dorsza z kaszą jęczmienną i surówką z warzyw mieszanych oraz kompot z jabłek z naszych polskich sadów. Jak przystało na Promowanie Kuchni Polskiej towarzyszyły nam w tym dniu nasze barwy narodowe i tak, na podwieczorek podano jogurt naturalny z musem malinowym.





Powrót